Snöröjning och halkbekämpning

Vår målsättning är att du skall kunna ta dig fram även om det är halt eller har snöat. Här nedan kan du läsa mer om vad som gäller för snöröjning och halkbekämpning under vintern på de vägar som Lysekils kommun ansvarar för.

Den som är ansvarig för en väg är i vanliga fall ansvarig även för snöröjning och halkbekämpning av den.

LEVA i Lysekil har till uppgift att hantera vinterväghållningen för Lysekils kommun, på kommunens gator och vägar, och vår målsättning är att så många som möjligt skall få hjälp så snabbt som möjligt.

Givetvis är det ibland dock svårt att få bort all snö på en gång, detta gäller i synnerhet under pågående snöfall. Snöar det kontinuerligt så kommer snöröjningen att fokusera på att hålla samhällena, de större vägarna, öppna fram tills snöfallet avtar.

Har du synpunkter på snöröjningen eller halkbekämpningen så är du välkommen att göra en felanmälan på Felanmälan Lysekils kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fordon, personal och beredskap

LEVA i Lysekil har 12 enheter som används vid snöröjning och halkbekämpning på kommunens vägar, gator, gång- och cykelbanor och övriga ytor. Utöver detta så finns det manuella resurser som t.ex. snöröjer trappor och övergångsställen.

Under perioden oktober till april har vi kontinuerlig vinterberedskap.

Rutter, kartor och uppstart

Snöröjningen sker i planerade rutter som inte kan ändras med kort varsel utan måste planeras i förväg utifrån de prioriteringar som görs utifrån trafikbelastning, säkerhet mm. Vi eftersträvar att snöröjningen skall vara så bra och effektiv som möjligt men det finns många faktorer som vi inte kan råda över, t.ex. hur mycket och hur länge det snöar.

De rutter som vi använder oss utav kan nås via nedan länkar.

Brastad/Brodalen Öppnas i nytt fönster.
Lysekil Öppnas i nytt fönster.
Fiskebäckskil/Östersidan Öppnas i nytt fönster.
Grundsund Öppnas i nytt fönster.

Vid halkbekämpning prioriterar vi svårare backar, vägskäl, kurvor och större huvudgator.

Snöröjningen påbörjas normalt vid ca 3-5cm snötäcke, för bostadsgator kan den dröja till ca 10cm snötäcke innan uppstart.

Snöar det kontinuerligt så kommer snöröjningen dock att fokusera på de större vägarna fram tills snöfallet avtar. Prioriteten ligger då på gator för kollektivtrafik, huvudgator samt gång- och cykelvägar till skolor.

Salt och isgrus mot halka

Hur halkan bekämpas har med väder och temperatur att göra. Vanligast i Lysekils kommun är att den bekämpas med salt. Vid temperaturer under ca 5-7 minusgrader så har saltet nästan ingen verkan och då övergår vi normalt till användning av isgrus.

Isgrus är även lämpligare att använda när ytorna blivit belagda med is eller snö.

Fastighetsägarens ansvar

Det är viktigt att känna till att all vinterväghållning inte är kommunens ansvar. Fastighetsägare, både större och t.ex. enskilda villaägare, har skyldighet att:

  • Snöröja och halkbekämpa trottoar i anslutning till fastighet (tomt)
    • Avlägsna snö på trottoar
    • Halkbekämpa trottoar
    • Saknas trottoar så skall ett utrymme om 1,2m på gatan hanteras enligt ovan.
  • Hålla galler till rännstens-/gatubrunnar, i anslutning till fastighet(tomt) fria från snö och is
  • Upptagning av sand/isgrus på våren som använts för att motverka halka

Tänk på att det inte är tillåtet att lägga ut snö på gatan i stora snöhögar. Den egna snön måste hanteras på egen tomt för om den läggs ut på gatan och våra snöröjningsfordon kommer så hamnar snön på din uppfart igen, eller för den delen om vi redan varit där så blir gatan ”oskottad” för alla.

Det är också viktigt att veta att vi gör så gott vi kan för att hålla snövallarna förbi uppfarter mm så små som möjligt, men vi kan inte undvika dem helt och beroende på snömängd så kan det naturligtvis bli en del snö. Vi hoppas att ni kan ha förståelse för detta.

Du vet väl om att du som privat fastighetsägare kan hämta enstaka hinkar med isgrus för halkbekämpning, utan kostnad. Ta med egen hink och hämta hos oss på LEVA:

  • Långevik, nere på parkeringen vid vår maskinhall
  • Gåseberg, vid grindarna till materialupplaget
  • Fiskebäckskil, vid gamla ”dansbanan”
  • Grundsund, nere på grusplan vid Värbo

Vi kan hjälpa varandra

Det är några saker som försvårar våra insatser ganska påtagligt och därför vill vi informera om hur detta påverkar oss i snöröjningen.

Parkering

Felparkerade bilar gör ganska fort att det kan vara svårt att ta sig förbi med våra snöröjningsfordon och effekten av detta blir att vi helt enkelt inte kan vare sig snöröja eller halkbekämpa.

Vid vanlig gatuparkering så kan man också ha med sig tanken om att vi skall försöka ta oss förbi när vi kommer med snöröjningen. Att försöka placera sitt fordon så mycket ur vägen som möjligt hade gjort det mycket bättre för våra möjligheter att komma fram.

Gående och cyklister

Våra fordon är i regel stora och ganska otympliga och vi försöker alltid att stanna och köra extra försiktigt när det är oskyddade trafikanter i vår närhet. Men trots detta så ser vi gärna att ni inte går för nära oss, särskilt inte i dolda vinklar. Är det möjligt försök tänka på att söka ögonkontakt med våra förare så att de tydligt ser dig.

Landsbygd – Enskilda vägar

Lysekils kommun sköter via entreprenörer snöröjning (ej halkbekämpning) av enskilda vägar på landsbygden. Felanmälan görs via Felanmälan Lysekils kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..