Spartips

Det finns all anledning att tänka igenom vad man kan göra för att minska sin egen energiförbrukning. Sannolikt kommer du då upptäcka att en del av den energi du gör av med i hemmet är rent slöseri. Sånt som inte ens ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet, utan bara beror på dåliga vanor.

Det fina med att minska sin förbrukning är inte bara att det gynnar miljön. Du gör också din egen plånbok en tjänst. Här följer några små enkla tips som kan göra skillnad.

Uppvärmning

Uppvärmning är en stor post. Runt 60 procent av energianvändningen går åt till att värma upp huset. Men för varje grad du sänker minskar du kostnaden med cirka fem procent. Se också över isolering, dörrar och dragiga fönster.

Tvätt

Tvätta i lägre temperatur om möjligt. 40 grader istället för 60 halverar nästan energiåtgången Lufttorka tvätten. En torktumlare kräver två till fyra gånger mer energi än vad det går åt att tvätta.

Disk

Maskindisk är det energismarta valet. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.

Dusch

Att duscha kort och effektiv istället för att ta långa duschar kan göra en skillnad på 500 kWh/år.

Kyl/frys

För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.

Matlagning

Sätt lock på kastrullen – då använder du bara en tredjedel så mycket energi som när locket är av. Använd köksfläkten med omsorg. Den drar ut varmluft som det går åt mycket energi att ersätta. Använd vattenkokare för att koka upp vatten. Det är både snabbare och energisnålare än spis.

Elektronik

Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.

Belysning

Glödlampor är el-slukare. Bara fem procent av energin blir ljus, resten blir värme. Det är anledningen till att glödlampan fasades ut för några år sedan. Nu finns flera energieffektiva lampor. LED-lampor, lågenergilampor och halogenlampor har olika egenskaper och passar till olika användningområden. Nya lampor ger nya möjligheter att anpassa ljuset så att det blir mer ändamålsenligt och flexibelt.


Detta kan du använda 1kWh till

Hur mycket är egentligen en (1) kilowattimme? Och vad räcker den till? Här är några exempel för att få en uppfattning.

Du kan använda:
infravärme med effekten 2 000 watt i 30 minuter.
en hårtork med effekten 1 600 watt i 37,5 minuter.
en vattenkokare med effekten 1 500 watt i 40 minuter.
en dammsugare med effekten 1 400 watt i 43 minuter.
en brödrost med effekten 1 000 watt i 1 timme.
en kaffebryggare med effekten 800 watt i 1 timme och 15 minuter.
en lågenergilampa eller LED-lampa med effekten 9 watt i 111 timmar.
en laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som sitter i uttaget i 200 timmar.
en ny LCD-tv, 42 tum, med effekten 50 watt i 20 timmar.

Källa: Energimyndigheten